Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü , diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bu bakteriler diş üzerinde bakteri plağı denen bir tabaka oluştururlar.Bakteri plağı kaldırılmazsa sertleşir ve diştaşı olarak isimlendirilen birikintiler oluşur.

Dişeti Hastalığının Belirtileri :

• Kanama

• Dişetinde şişme ve kızarma

• Dişetinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet

• Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak görülen siyah alanlar,

• Diş ile dişeti arasından gelen iltihap,

• Dişlerde görülen sallanmalar, uzamalar,dişlerin yer değiştirmesi

• Ağızda kötü koku ve tat

Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?

Periodontal hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabilirsiniz. Yaşam boyu dişlerinizi ağızda tutmak için bakteri plağının, diş fırçalaması ve diş ipi kullanılması ve kimyasal ajanlarla düzenli olarak her gün, dişlerden uzaklaştırılması gerekmektedir.

Yukarıda sayılanlara ek olarak diş hekimine düzenli gidilerek kontrollerin yaptırılması son derece önemlidir. Günlük ağız bakımı diş taşlarının oluşumunu en az seviyede tutmakla beraber tamamen önleyememektedir. Bir diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği; sizlerin diş fırçası, diş ipi ile temizleyemediğiniz bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Diş hekiminizin sizin özel gereksinimlerinize göre kişisel bir ağız bakım planı yapabilir. Bu programla dişleriniz ile diş etlerinize zarar vermeksizin diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı uygulayabilirsiniz.

Dişeti hastalıklarının erken safhalardaki tedavisi genellikle diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesidir. Bu aşamalarda dişlerin etrafındaki ceplerden bakteri birikintileri ve diş taşları uzaklaştırılır ve kök yüzeyleri düzleştirilir. Bu işlemlerle iltihaba neden olan bakteriler ve toksin maddeler ağızdan uzaklaştırılır. Dişeti hastalıklarının erken safhalarında uygulanan bu işlemler genellikle yüz güldürücü sonuçlar için yeterli olmaktadır.