Diş hekimliğinde lazer uygulamaları çoğunlukla geleneksel tedavi yöntemlerini destekleyici olarak kullanılır.
Bazı vakalarda ise tamamen bu tedavilerin yerine uygulanabilmektedir. En önemli avantajı hastaya sağladığı konfordur.
Sessiz çalışma imkanı tanıması, işlem yapılan bölgede yüksek sterilizasyon ve dezenfeksiyon sağlaması ve iyileşme süresini kısaltması nedeniyle hem hekimler hem hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Titreşim yapmaması, küçük müdahalelerde anesteziye gerek duyulmaması sebebiyle lazer uygulamaları, diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hasta için tercih edilebilir.
Lazer kullanarak, kanal tedavisinde kök kanalının sterilizasyonu ve hassas dişlerin tedavisi mümkündür.
Lazer kullanımı ağız içi cerrahi işlemlerde kanama, ağrı, şişlik gibi komplikasyonları ve operasyon sonrası enfeksiyon riskini azalttığı için avantaj saglar.
İmplant tedavisi uygulamalarında lazer teknolojisi ile cerrahi işlem aşamaları basitleşmekte ve tedavi genelinde zaman kazanılmaktadır.,özellikle diş cekimini takiben hemen yapılan implantlarda cekim yerine uygulanarak bakterilerin yok edilmesini sağlar.
Yumuşak dokuda, kanamasız operasyonlar yapılabilmesi ve iyileşmenin çok hızlı olması büyük avantajlarındandır.
Uçuk aft gibi yumuşak doku lezyonlarının tedavisinde, estetik amaçlarla dişetinin yeniden sekillendirilmesinde, koyu renkli dişetinin renginin düzeltilmesinde lazer kullanımı çabuk iyileşme sağladığı için tedavi süresini oldukça kısaltır. Dişeti enfeksiyonlarının tedavisinde de geleneksel yöntemlere destek olarak lazer uygulaması tedavinin başarısını artırmaktadır.